DER GROßE SCHWABENZUG

3 500,00 Ft

Dokumentumokon alapuló, hiteles történelmi regény az 1700-as évek nagy dunai német bevándorlásáról. Miért hagyták el az emberek tömegesen a német területeket? Hogyan tették meg a dunai hajóutat Magyarországra? Mi várt rájuk a török hódoltság utáni elvadult területeken? Hogyan építették fel az első településeiket?  NÉMET NYELVEN (az eredeti német szöveg változatlan újrakiadása)

Mennyiség
Jelenleg nem rendelhető

Adam Müller-Guttenbrunn  (1852-1923) az egykori Temes megyei Guttenbrunn (Temeshidegkút, Zabrani) településen született. Sokoldalú irodalmi és szervező tevékenységet fejtett ki mint újságíró, író, költő, bécsi színházigazgató. Nagy néprajzi és történeti anyagot gyűjtött össze a magyarországi németekkel kapcsolatban.

Der große Schwabenzug c. könyve (1913) történelmi regény a nagy dunai bevándorlásról, kötetünk pedig az első magyar fordítás. A regény történelmi szempontból pontos, hiteles és részletes. A valóságnak megfelelően elevenednek meg a korszak nagy eseményei és személyiségei. Hiteles képet kapunk a bevándorlás mozgatórugóiról: miért indultak útnak a német telepesek a birodalom egyes részeiből, mi várt rájuk az út során—és mi várt rájuk új hazájukban.

 A szerző számos történeti forrást dolgozott fel és épített be a könyvbe, rengeteg dolgot megtudhatunk a korszakról, a német bevándorlásról.

Ugyanakkor egy ma is jól olvasható könyvről van szó, a szerző a kor számos tipikus alakját formálja meg, a rendkívül sokrétű információkat néhány család története fogja össze: egy menyasszony utazik a vőlegényéhez végig a Dunán; Mercy gróf, temesvári kormányzó tűnődik azon, hogy családja katonai hagyományaival hogy fér össze a rá váró békés alkotómunka; megismerjük egy evangélikus család viszontagságait; megismerjük a telepesekre váró betegségeket, a bécsi kormányzat hatalmas teljesítményét a bevándorlás irányításában, a szükséges feltételek biztosításában.

NÉMET NYELVŰ KÖNYV (az eredeti német szöveg változatlan újrakiadása)