JÓZSEF ÉS A NÉMETEK BIRODALMA

3 500,00 Ft

A svábok bejövetele egy trilógia első kötete.  (A könyvek egymástól függetlenül is olvashatóak). A trilógia címe: Von Eugenius bis Josephus  Ein deutsches Jahrhundert in Österreich, azaz Savoyai Jenőtől II. Józsefig—Német évszázad Ausztriában (Magyarországot is beleértve). A harmadik kötet - József és a németek birodalma - a Mária Terézia uralkodásának utolsó éveitől II. József haláláig tartó időszakot mutatja be (eredeti címe: Joseph der Deutsche, első megjelenése: 1917).

Mennyiség
Jelenleg nem rendelhető

A regényben folytatódnak a Magyarországra történő német betelepítések, a telepesek között pedig egyre nagyobb számban jelennek meg a protestánsok is, a vallási türelemnek köszönhetően.

Más változások is vannak: az újabb telepesek már nem teljesen néptelen, elvadult vidékre érkeznek, hanem egyes vidékeken szinte tisztán német nyelvterületre, máshol pedig más népek, magyarok, szerbek, románok szomszédságába. A német telepítések a gazdálkodás és az egész ország modernizálását is szolgálják, és összekapcsolódnak II. József kitűzött céljával, egy erős és korszerű német állam létrehozásával. Magyarország esélyt kap arra, hogy felzárkózhasson ehhez a fejlettebb gazdasághoz és társadalomhoz, azonban egy korlátozottabb önállóság árán. 

   A korszak végére a részben éppen József politikája miatt feléledő, majd egyre erősödő magyar nemzeti törekvések új helyzet kialakulásához vezetnek.