• Az eredeti kiadás címlapja 1822-ből

A NÉMET TELEPES / DER DEUTSCHE KOLONIST

3 300,00 Ft

Megszólal a szemtanú: egy Magyarországra érkezett német telepes könyve. A szerző az 1780-as években tette meg a dunai hajóutat, és 1820-ban adta közre tapasztalatait. Az eredeti német szöveg és az első magyar fordítás egy kötetben.

Mennyiség
Megrendelhető

Johann Eimann az 1700-as évek legvégén érkezett Magyarországra, maga is bevándorló telepesként.

A Bácskába, Új-Szivácz faluba került, ahol hamarosan tanító, majd a település jegyzője lett. A betelepítés, a telepesek berendezkedése, az új élet kezdete így az ő számára személyes élmény, minthogy az eseményeknek nem csak szemtanúja, de tevékeny részese is volt.

Tapasztalatait 1820-ban írta meg Der deutsche Kolonist címmel. A könyvben a telepítés történetét, az új haza leírását foglalja össze a közvetlen résztvevő hitelességével. Szemlélete gyakorlatias, a szándéka az, hogy minél praktikusabb ismereteket adjon a telepeseknek—és utódaiknak.

A könyv természetesen részletes képet ad a Bácskáról. De az ottani tapasztalatok általában is vonatkoznak a magyarországi német betelepedésre, hiszen a birodalomból történő utazás, a telepesekkel kapcsolatos intézkedések, a kedvezmények, és egy sor más körülmény—ahogy a szerző le is írja—általánosíthatók, tipikusak, az ország más területeire is igazak. Így a könyv a magyarországi német betelepítések, bevándorlás fontos forrása, és egy igazi ritkaság is egyben: egy telepes szólal meg benne.

Könyvünk az eredeti német szöveget illetve annak első magyar fordítását tartalmazza.