A SZÜLŐFÖLD HARANGJAI

3 500,00 Ft

Egy német faluközösség küzdelme a megmaradásért a 19. század végén - harc az elemekkel és a magyarosítással szemben.

Mennyiség
Megrendelhető

Adam Müller-Guttenbrunn (1852-1923) az egykori Temes megyei Guttenbrunn (Temeshidegkút, Zabrani) településen született. Sokoldalú irodalmi és szervező tevékenységet fejtett ki mint újságíró, író, költő, bécsi színházigazgató. Nagy néprajzi és történeti anyagot gyűjtött össze a magyarországi németekkel kapcsolatban.

A regény egy kis német faluközösség sorsát mutatja be Magyarországon, a 19. század végén. A falu lakóinak állandó küzdelmet kell folytatnia a természet erőivel, valamint az egyre erősödő magyar asszimilációs politikával. Hagyományaikat, történelmüket, de anyanyelvüket, sőt a puszta nevüket is meg kellene változtatniuk, el kellene feledniük, mert a hatalom szemében csak ezzel válhatnának az ország egyenrangú polgáraivá.

Vajon mi lesz a nemzeti, nemzetiségi kötődések sorsa  ilyen körülmények között? Elég erősek-e a közösség hagyományai ahhoz, hogy fennmaradjanak, mi lesz a falut elhagyó fiatalokkal, mit tehet - és mit tegyen - az értelmiség?

A szerző színes, eleven személyiségek megjelenítésével, a mindennapok helyzeteinek ábrázolásával beszél a közösség nagy kérdéseiről, miközben részletes képet kapunk az óhazához fűződő érzésekről, a népszokásokról, az egyház és az iskola szerepéről, az emberek örömeiről és bánatairól.

A regény eredeti címe: Die Glocken der Heimat