SVÁB TÖRTÉNETEK

3 100,00 Ft

Elbeszélések a "sváb" egykori és mai falvak lakóiról (első megjelenés: 1926). 

Mennyiség
Megrendelhető

Elbeszélések, a kötet eredeti címe: Goldene Heimat (1926)

“A kék szemű, szőke császárné, Mária Terézia igazi német asszony volt. Úgy tett-vett a birodalmában, mint egy rendes háztartásban, amelyen a gazdaasszony rajta tartja a szemét, és ahol nem csak meghozzák a döntéseket, hanem ezek következményeit is folyamatosan figyelemmel kísérik.“ - ezek a mondatok jól jellemzik az írónő stílusát és szemléletét is. 

Írásaiban megjelennek a történelem nagy folyamatai és nagy személyiségei is, de a falusi svábok szemüvegén keresztül, akiket az írónő olyan jól ismert, és akik között - saját emlékezése szerint - a leginkább otthon érezte magát. 

Ella Triebnigg (Ella Stockinger), a budapesti születésű írónő a gyermekkori nyarakat a család Tolna megyei, Tevel melletti kastélyában töltötte, a „Schwäbische Türkei” világában. Felnőttként is  - már Bécsből - gyakran visszajárt ide.

Az elbeszélésekben egy viharosan átalakuló korszak elevenedik meg, az első világháború, az amerikai kivándorlás, a gépesítés és városiasodás kora - és a sváb falvak lakói, akik a maguk módján igyekeznek megérteni a folyamatokat, és igyekeznek alkalmazkodni ezekhez.

A kötet jól érzékelteti az írónő sokoldalúságát is, a történetek bemutatják a sváb falvak szigorú gazdálkodását és társadalmi tagolódását, szokásait, babonáit - a kötet egyben olvasmányos, humoros vagy éppen megrendítő elbeszélések gyűjteménye is

Adatlap

Méret
A/5
Oldalszám
160