SVÁB CSALÁDREGÉNY

3 500,00 Ft

A regény (eredeti címe: Jakob mester és gyermekei), amely az 1848-at követő évtizedekben játszódik, egy "sváb" iparoscsalád sorsán keresztül mutatja be a falu, de az egész német közösség életét, gondolkodását.

Mennyiség
Megrendelhető

A regény (eredeti címe: Jakob mester és gyermekei), amely az 1848-at követő évtizedekben játszódik, egy "sváb" iparoscsalád sorsán keresztül mutatja be a falu, de az egész német közösség életét, gondolkodását. A családok életét az összetartás és a kölcsönös kötelezettségek mellett szigorú erkölcsök, a munka mély tisztelete jellemzi. Megismerjük a családfők feltétlen tekintélyének értelmét - és árnyoldalait is.   

Megjelenik előttünk a falvak társadalma, az egész-, fél- vagy negyedtelkes gazdák gondjai, az iparosok megbecsülése, az idősek és a fiatalok egymáshoz való viszonya. A jólétet senki sem kapja ajándékba, a regény szemléletesen ábrázolja a "svábok" áldozatait a családjuk boldogulása érdekében: az első telepesek súlyos döntését, a szeretett Óhaza elhagyását; a gazdák szakadatlan munkáját a földeken és a házuk körül; a kisebb gyerekek mostoha sorsát, mert a földeket nem osztják szét; az iparoslegények több évig tartó vándorútjait, hogy elsajátítsák a mesterségüket.