SVÁB ÖRÖKSÉGÜNK

3 600,00 Ft

Milyenek vagyunk mi, svábok? teszi fel a kérdést az írónő. Hogyan változtunk a Magyarországon eltelt kétszáz év alatt? Mi maradt az Óhazából hozott hagyományainkból, szokásainkból?

Az 1916-ban írt regény ezekre a kérdésekre keresi a választ, és közben részletes és érdekes képet fest a 20. század elejének magyarországi német falusi életéről.

Mennyiség
Megrendelhető

Ella Triebnigg (1874 -1938): Sváb örökségünk (eredeti címe: Ums Erbe, első megjelenése: 1916)

A budapesti születésű írónő a gyermekkori nyarakat a család Tolna megyei, Tevel melletti kastélyában töltötte, a „Schwäbische Türkei” világában. Felnőttként is—már Bécsből—visszajárt ide, egy feljegyzése szerint itt, a vidéki sváb emberek körében érezte magát a leginkább otthon. A Sváb örökségünk ennek a világnak, a közelről megismert, megszeretett embereknek a bemutatása. Az olvasó szinte teljes áttekintést kap a vidéki német társadalomról: a szereplők között ott vannak a szegényebb és módosabb parasztgazdák, az iparosok és a tisztviselők. Megelevenednek a hetivásárok: ki mit termeszt, mit árul ezeken a nyüzsgő piacokon, tanúi lehetünk lakodalmaknak, és megismerhetjük a hétköznapok gondjait is.

A történet a 20. század első éveiben játszódik, egészen 1916-ig. Három német fiatalember, akik gyermekkori játszótársak voltak, de aztán különböző tanulmányok miatt elszakadtak egymástól, a felnőtt élet előtti utolsó nyáron hazamennek szülőföldjükre, és újra találkoznak egymással.

A könyv bemutatja a 20. század elejének fontos eseményeit, és azt, hogy ezek milyen módon hatnak a hagyományos német faluközösségek életére. Ezeket a folyamatokat szinte testközelből élhetjük át, megértjük, mekkora átalakulást okozott a filoxéra, milyen veszélyeket jelentett a közösségre az amerikai kivándorlás, de szó van természetesen a magyarosításról is, vagy arról, hogy a mezőgazdasági gépek megjelenése hogyan veszélyezteti a szokásokat, a hagyományokat - és egyáltalán az emberi kapcsolatokat.

Az olvasó annak a folyamatnak lehet a tanúja, ahogy a fiúk fizikai és szellemi értelemben is egyre inkább hazatalálnak, vissza a régi közösségükbe, és ahogy fokozatosan megértik, mi is az örökségük. Az anyagi örökségen és a családi hagyományokon túl felismerik „sváb örökségüket” is: azokat a tulajdonságokat, amelyekre németként nevelkedve szinte észrevétlenül tettek szert. Az írónő fontosnak tartja a német hagyományok megőrzését, és a könyv maga is kitűnő példa erre: a falusi német életmódnak, a szokásoknak gazdag gyűjteménye.

Adatlap

Méret
A/5
Oldalszám
220