VÁRAK, ROMOK, TEMPLOMOK A BALATONNÁL

2 900,00 Ft

A Balaton környékén számos középkori templom- és várrom található. Hol vannak ezek, hogyan lehet megközelíteni őket? Mit érdemes tudni róluk?

A kiadvány Békefi Remig zirci apát 1907-ben kiadott könyvének új megjelenése, egy 50 oldalas bevezetővel kiegészítve, ami a mostani helyzetet mutatja be.

Mennyiség
Megrendelhető

Várak, romok, templomok a Balatonnál

Békefi Remig: A Balaton környékének egyházai és várai a középkorban c. könyvének (1907) kibővített újrakiadása

Békefi Remig zirci apát 1907-ben készítette el máig alapvető könyvét a Balatonnál létező és egykor létezett középkori várakról, templomokról. A szerző egyaránt támaszkodott az okleveles adatokra, valamint a terület bejárására, és igyekezett a témáról a legteljesebb összegzést adni. Így a kötetben szerepelnek a mára elpusztult épületek (vagy akár falvak) is, illetőleg a velük kapcsolatos történeti források.

A mű először a Lóczy Lajos által vezetett Balaton-kutatás monográfiáinak sorában jelent meg. 

A jelen kiadás egyrészt ennek a könyvnek az újbóli közzététele, de a kötet a könyv szövegén kívül tartalmaz egy 50 oldalas bevezetőt is, amely áttekinti a mostani helyzetet:

- melyek a Balaton környékén ma is látható, felkereshető középkori várak és templomok;

- hol vannak ezek, hogyan és mivel (autóval, kerékpárral, vagy csak gyalog) közelíthetők meg;

- és konkrétan mit találunk a helyszínen, épületet, falakat, vagy esetleg csak egy kőrakást.

Ezzel a bevezetővel szeretnénk megkönnyíteni a kirándulók, túrázók számára a műemlékek felkeresését, de ebben a részben nincsenek részletesebb leírások - hiszen magában a Békefi-könyvben ezek megtalálhatók. 

A felhasználhatóság érdekében készítettünk egy részletes helynévmutatót is.