A BALATON-MELLÉKI LAKOSSÁG NÉPRAJZA

3 200,00 Ft

Jankó János 1902-ben írt, máig alapvető néprajzi monográfiájának szerkesztett, rövidített újrakiadása.

Mennyiség
Megrendelhető

 A magyar tudomány történetének egyik kiemelkedő teljesítménye volt a Balaton három évtizeden át tartó kutatása, amelynek eredményeként átfogó monográfiák sora látott napvilágot „A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei” címmel.                     

A munkát a Magyar Földrajzi Társaság és személy szerint Lóczy Lajos szervezte, irányította. Ennek a sorozatnak a keretén belül készült el a Balaton néprajzi összefoglalója is, Jankó János műve. A szerző eleven és színes képet rajzol a Balaton mentén élő emberek életéről, az élvezetes és sokszor szenvedélyes szöveg a balatoni hagyományok módszeres áttekintése.

Úgy éreztük, hogy mivel ezen hagyományok iránt egyre növekszik az érdeklődés, indokolt a könyv újrakiadása. Eredetileg azonban ezek a monográfiák nem a nagyközönségnek íródtak, így szükségesnek látszott a szöveg rövidítése, ami egyébként terjedelmi szempontból is fontos volt.

Így ez a kiadás nem tartalmazza a teljes szöveget. Elhagytuk a magára a kutatás módszerére vonatkozó részeket, a megállapításokat alátámasztó adatok táblázatait, a más nézeteket ismertető, azokkal vitázó részeket, illetve a fejezeteket általában is lerövidítettük.

Természetesen minden elhagyott részletért kár, de szerettük volna ezt az értékes anyagot az érdeklődő nagyközönség számára minél könnyebben hozzáférhetővé tenni.

Adatlap

Méret
A/5
Oldalszám
246 OLDAL, ÁBRÁKKAL ÉS FÉNYKÉPEKKEL