A BALATON RÉGI FÜRDŐI

2 900,00 Ft

Utazza körbe a 120 évvel ezelőtti Balatont két korabeli útikönyv segítségével!

Vajon nem árt meg? A könyvek felidézik a korszakot, amikor az első vendégek óvatosan bemerészkedtek a tó vizébe... és bemutatják, hogy gondolkodtak akkoriban az egészséges életmódról.

Vajon végigmehetek fürdőruhában az utcán? Látnivalók, legendák, vendéglátás, hasznos tudnivalók a turisták számára.

A víz és a napfény - a gyógyhatások ismertetése... Röviden: a balatoni fürdőélet születésének érdekes és szórakoztató leírása.

Mennyiség
Megrendelhető

Ebben a kötetben két különleges könyvet tettünk újra hozzáférhetővé: Bolemann István: A balatonparti fürdők és üdülőhelyek leírása című könyvét (írója fürdőorvos, megjelenési éve 1900), valamint Sági János 1902-ben megjelent írását, amelynek címe: A Balaton irásban és képben (ez az egyik első útikönyv a Balatonról).

A két könyv az éppen kialakulóban lévő balatoni fürdőkultúrát kívánja népszerűsíteni.

Bolemann István, a tudós fürdőorvos, a Balaton gyógyhatásait tekinti át, azt, hogy milyen esetekben ajánlható a balatoni fürdőzés, milyen élettani hatásai vannak. A balatoni fürdőzéssel kapcsolatban megfogalmazódnak az egészséges életmód alapelvei: a szöveg a napfény, a tiszta levegő, a testmozgás, a helyes táplálkozás szerepét is hangsúlyozza.

Sági János útikönyve a Balaton látnivalóin és érdekességein kívül - a műfajnak megfelelően - sokat foglalkozik a balatoni üdülés gyakorlati tudnivalóival, például az étkezési- és szálláslehetőségekkel, a társasági élet bemutatásával. Vajon lesétálhatunk-e a szállásunkról a partra fürdőruhában? A két könyv számos olyan információt őrzött meg a balatoni fürdőhelyek életéről, amelyeket a "komoly", történelmi vagy néprajzi összefoglalók nem tartalmaznak. 

Adatlap

Méret
A/5
Oldalszám
212 OLDAL, KORABELI FÉNYKÉPEKKEL